Het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) wil de zwemlocaties in Nederland veiliger maken. Dat is hard nodig want jaarlijks verdrinken er meer dan honderd mensen in ons land. Dit aantal is al tientallen jaren ongeveer hetzelfde. We vinden het de hoogste tijd om daar wat aan te doen. Het aantal verdrinkingsdoden kan en moet omlaag!
Onze missie is: 'de verdrinkingsdood voorkomen en bestrijden'. Dat doen we door de (fysieke) veiligheid op en rond zwemlocaties te bevorderen en te ontwikkelen. Aan de kust en bij recreatieplassen onderzoeken we de risico's en brengen die in kaart. We adviseren eigenaren en beheerders van zwemlocaties hoe de zwemveiligheid voor baders en zwemmers verder is te verbeteren. Dit is belangrijk voor de ondernemers aan het strand. Waar de zwem recreatie verbetert. verbetert immers ook de kwaliteit van de leefomgeving. Een veilige locatie is een aantrekkelijke locatie.
Iedereen onderkent dat er aan zwemmen risico's kleven. Het NIVZ onderzoekt deze risico's grondig en systematisch. Dit doen we op twee niveaus. Bij een pre-scan verdelen we een te onderzoeken gebied in zones. De verschillende zones beoordelen we gedurende één dag via een aantal thema's, zoals stroming, golven, het gemiddeld aantal bezoekers én zwemmers en gevaarlijke objecten. Onze risk assessoren zijn getraind om te kijken naar conflicterende situaties. Om waargenomen risico's in een juist kader te plaatsen, beoordelen we ook aanvullende thema's van het onderzochte gebied, zoals de toegankelijkheid voor recreanten en hulpverleners. Dit alles leidt tot een indicatief risicocijfer. Afhankelijk van dit cijfer kan het NIVZ adviseren om voor een bepaalde zone een risk assessment te laten maken.
Zwemmen is leuk en goed voor de gezondheid. Daarom alleen al moeten mensen vooral veel (blijven) zwemmen, ook buiten het zwembad. Nederland heeft talloze geschikte locaties om dat te doen, waaronder de gehele Nederlandse kust, maar ze moeten wel veilig zijn.