Producten en Diensten
Online Platform ZwemveilighiedWie Checkt Jou? Veilig in en uit het waterriazrize
Kennis en Informatie
vlaggenmuienverdrinkingzwemveiligheid
organisatie en medewerkers
PartnernetwerkmeerjarenbeleidsplanContact
    Producten en Diensten
    Online Platform ZwemveilighiedWie Checkt Jou? Veilig in en uit het waterriazrize
    Kennis en Informatie
    vlaggenmuienverdrinkingzwemveiligheid
    organisatie en medewerkers
    PartnernetwerkmeerjarenbeleidsplanContact
    Stichting NIVZ Zilverstraat 2, 2544 ER Den Haag
    T +31 6 20 30 88 18 E info@nivz.nl
Producten en Diensten
Online Platform ZwemveilighiedWie Checkt Jou? Veilig in en uit het waterriazrize
Kennis en Informatie
vlaggenmuienverdrinkingzwemveiligheid
organisatie en medewerkers
PartnernetwerkmeerjarenbeleidsplanContact
nederlands
instituut
veiligheid
zwemlocaties

ZWEMLOCATIES VEILIGER MAKEN IN HET HELE LAND

Hoe veilig is uw zwemlocatie? Waar zitten de knelpunten en hoe uiten die zich? Hoe kan dit worden verbeterd? Daar kan het NIVZ u bij helpen. Het NIVZ levert haar diensten voornamelijk aan gemeentes en veiligheidsregio's.

Het is onze missie om kennis over de (fysieke) veiligheid op en rondom zwemlocaties zo optimaal mogelijk te maken. Behalve het uitvoeren van de pre-scan en/of risk assessment vervult het NIVZ ook een adviserende rol ten behoeve van het lokale veiligheidsbeleid. Het NIVZ werkt met modellen van het International Life Saving federation of Europe (ILSE) en is exclusief geautoriseerd om deze toe te passen bij de Nederlands (zwem)wateren.

PRESCAN - DE BASIS

Voor het opstellen van een PreScanrapportage wordt gebruik gemaakt van het door het NIVZ specifiek voor de Nederlandse zwemlocaties ontwikkelde model.

Risicolocaties in kaart brengen

Bij een PreScan wordt een te onderzoeken gebied -als dit nodig is- opgeknipt in zone's van 250 meter breed. Uitgangspunt is dat een PreScan van de verschillende zone's in één dag wordt uitgevoerd. Per zone vindt er een beoordeling plaats aan de hand van een vast aantal thema’s. Hiermee wordt een indicatief risicocijfer bepaald per zone om zo hoog-risicozone's te identificeren. Als er locatiegebonden rapportages van hulpverlening en incidenten beschikbaar zijn, kunnen deze worden meegenomen in het onderzoek. Hiermee kunnen gedetecteerde risico's vergeleken worden met eventuele inzet door lifeguards.

WAARDEVOLLE RAPPORTAGE

Het NIVZ levert de opdrachtgever een beknopte maar waardevolle rapportage met daarin onze bevindingen. Aan de hand van deze rapportage kan er advies gegeven worden over inrichting van de zwemlocatie. Ook kan er bijvoorbeeld een toezichtplan voor Lifeguards opgesteld worden. Als locatiegebonden rapportages van hulpverlening en incidenten meegenomen zijn in het onderzoek, kan bepaald worden welke middelen voor inzet op land of het water nodig zijn. Vervolgens kan gekeken worden hoeveel lifeguards er wanneer en vooral in welke zone ingezet moeten worden. Tot slot wordt aangegeven of er een indicatie is om een risico inventarisatie aan te vragen voor een zone -of zone's- met een verhoogd risicocijfer.

RISICO INVENTARISATIE - VERDIEPING

Voor het opstellen van een risico inventarisatie wordt gebruik gemaakt van het "Risk Assessments of Designated Bathing Areas" model van de ILSE.

RISICO'S IDENTIFICEREN

Met een risico inventarisatie identificeren wij aanwezige risico's aan de hand van speciaal voor de Nederlandse situatie ontwikkelde risico modellen en aan de hand van waarnemingen en gesprekken op locatie. Verder wordt gekeken in welke mate beheersmaatregelen al zijn genomen. Uitgangspunt is dat een risico inventarisatie gedurende twee dagen wordt uitgevoerd. Naast alle thema's van een pre-scan wordt er door onze medewerkers gerapporteerd aan de hand van vooraf bepaald aantal categorieën. In het bijzonder wordt er gekeken naar het gebruik van de locatie en de inrichting zoals zoneringen.

RISICO'S BEHEERSBAAR MAKEN

Het NIVZ levert de opdrachtgever een rapportage met daarin onze waarnemingen, conclusies en aanbevelingen tot aanpassingen in beleid of inrichting van de zwemlocatie. Met als doel letsel en verdrinking op een locatie te voorkomen. Voor diverse opdrachtgevers hebben wij de afgelopen jaren praktisch toe te passen beleidsadviezen en richtlijnen ontwikkeld ‘die ertoe doen’ om de letsel en verdrinking terug te dringen in Nederland. Dit kan zich vertalen in een consulterende rol of een gerichte 'good practice' toepassing. Het NIVZ adviseert onder andere aan de hand van internationaal normen van de ILSE hoe zwemveiligheid en het veiligheidsbeleid is aan te scherpen en te verbeteren.

Grip op risico's - zelf checken

Door de jaren heen heeft het NIVZ veel kennis opgedaan bij haar werkzaamheden. Op basis van deze kennis heeft het NIVZ een Online Platform Zwemveiligheid ontwikkeld.

QuickScan Zwemveiligheid

Gebruikers van het Online Platform Zwemveiligheid krijgen standaard toegang tot ons RI-model de QuickScan Zwemveiligheid. Dit RI-Model is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse situatie en gebaseerd op de Risico Inventarisatie voor Aangewezen Zwemlocaties (RIAZ). Met de QuickScan Zwemveiligheid kunt u zelf risico’s in kaart brengen. Daarbij geeft het systeem direct advies over passende beheersmaatregelen om risico's te reduceren of weg te nemen. Ook kan de QuickScan Zwemveiligheid op onderdelen aangepast worden aan uw lokale situatie en provinciale of lokale wet- en regelgeving.

Altijd up to date

Het NIVZ zorgt voor actualiteit van de QuickScan Zwemveiligheid. Gerechtelijke uitspraken, innovaties en ontwikkelingen bij beheersmaatregelen worden verwerkt zodat u altijd over een actueele QuickScan beschikt. Afhankelijk van uw abonnementsvorm kunt u onbeperkt zwemlocaties toevoegen. Vanaf een persoonlijke dashboard kunt u in één oogopslag zien wanneer er voor het laatste een QuickScan Zwemveiligheid is uitgevoerd bij uw zwemlocatie(s). Naast de Quickscan Zwemveiligheid kan er ook gebruik gemaakt worden van specifieke RI-modellen voor Lifeguard Toezicht en Zwemevenementen en kan er een PreScan of Risico inventarisatie aangevraagd worden.

meer weten?
Grip op Risico's bij uw zwemlocatie
"Niemand wil dat er iemand verdrinkt!"
Gegevens
Stichting NIVZ
Zilverstraat 2
2544 ER Den Haag

T0255 - 545 857
Einfo@nivz.nl
KvK 59576715
BTW Nr. NL853552290B01
Bank IBAN NL78 RABO 0156 1326 64
Downloads
privacyverklaring (.pdf 571Kb)
algemene voorwaarden (.pdf 268Kb)
reglement van dienstverlening (.pdf 126Kb)

Links
veiliginenuithetwater.nl
Verdrinking.nl
Muien.nl
Disclaimer
Ondanks de voortdurende zorg en aandacht die wordt besteed aan de samenstelling van deze website en de daarin opgenomen gegevens, kan het NIVZ niet instaan voor de volledigheid, juistheid of voortdurende actualiteit. Het NIVZ aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze website, (on)bereikbaarheid van de website of ter beschikking gestelde bestanden.

© 2025 NIVZ Webdesign & hosting by MFH.Design
Trotse partner van