Hoe veilig is uw zwemlocatie? Waar zitten de knelpunten en hoe uiten die zich? Hoe kan dit worden verbeterd? Daar kan het NIVZ u bij helpen. Het NIVZ levert haar diensten voornamelijk aan gemeentes en veiligheidsregio's.
Het is onze missie om kennis over de (fysieke) veiligheid op en rondom zwemlocaties zo optimaal mogelijk te maken. Behalve het uitvoeren van de pre-scan en/of risk assessment vervult het NIVZ ook een adviserende rol ten behoeve van het lokale veiligheidsbeleid. Het NIVZ werkt met modellen van het International Life Saving federation of Europe (ILSE) en is exclusief geautoriseerd om deze toe te passen bij de Nederlands (zwem)wateren.
Voor het opstellen van een prescanrapportage wordt gebruik gemaakt van het door het NIVZ specifiek voor situaties aan de Nederlandse kust ontwikkelde model.
Bij een prescan wordt een te onderzoeken gebied ‘opgeknipt’ in zone's. Uitgangspunt is dat de prescan van de verschillende zone's in één dag wordt uitgevoerd. Per zone vindt er een beoordeling plaats aan de hand van een vast aantal thema’s. Hiermee wordt een indicatief risicocijfer bepaald per zone waarna risicozone's geïdentificeerd kunnen worden. Wanneer er locatiegebonden rapportages over hulpverlening en incidenten beschikbaar zijn, worden deze meegenomen in het onderzoek.
Het NIVZ levert de opdrachtgever een rapportage met daarin onze waarnemingen. Hierin wordt aangegeven of er een indicatie is om een risk assessment aan te vragen voor zone's met een verhoogd risicocijfer.
Voor het opstellen van een risk assessment rapportage wordt gebruik gemaakt van het "Risk Assessments of Designated Bathing Areas" model van de ILSE.
Het risk assessment identificeert aanwezige risico’s aan de hand van waarnemingen en gesprekken op locatie. Verder wordt gekeken in welke mate beheersmaatregelen zijn genomen. Uitgangspunt is dat een risk assessment gedurende twee dagen wordt uitgevoerd. Naast alle thema's van een pre-scan wordt er door onze medewerkers gerapporteerd aan de hand van vooraf bepaald aantal categorieën. In het bijzonder wordt er gekeken naar het gebruik van de locatie en de inrichting zoals zoneringen.
Het NIVZ levert de opdrachtgever een rapportage met daarin onze waarnemingen, conclusies en aanbevelingen tot aanpassingen in beleid. Met als doel veiligheid op een locatie te verbeteren.
Door de jaren heen heeft het NIVZ veel kennis opgedaan bij haar werkzaamheden. Op basis van deze kennis ontwikkelt het NIVZ beleidsadviezen en richtlijnen.
Voor diverse opdrachtgevers hebben we praktisch toe te passen beleidsadviezen en richtlijnen ontwikkeld ‘die ertoe doen’ om de zwemveiligheid in Nederland te bevorderen. Hiermee kunnen wij u voorzien van adviezen om riscio's beheersbaar te maken. Dit kan zich vertalen in een consulterende rol of een gerichte 'best practice' oplossing. Het NIVZ adviseert onder andere aan de hand van internationaal normen van de ILSE hoe zwemveiligheid en het veiligheidsbeleid is aan te scherpen en te verbeteren.
Het NIVZ is verbonden aan de International Life Saving federation of Europe (ILSE). Medewerkers van de NIVZ hebben zitting in de Rescue Commission van de ILSE. Zij maken ook deel uit van de internationale werkgroep ‘Risk-assessement en prescan’. Het NIVZ Moedigt haar medewerkers aan actief te zijn bij de ILSE om kennis te delen en te leren. Het NIVZ adviseert mede op basis van de internationaal geldende normen van de ILSE. Mede aan de hand van deze normen adviseren wij hoe zwemveiligheid en eventueel het te volgen veiligheidsbeleid verder is aan te scherpen en te verbeteren.