Verdrinking
Verdrinking ziet er veelal niet uit zoals mensen denken. Mede door Hollywood en Baywatch is het beeld van een hevig spetterende, zwaaiende en om hulp roepende drenkeling in onze psyche ingebakken. Verdrinking is echter een veel stiller en eenzamer proces dan je denkt.
Iemand die aan het verdrinken is levert de strijd van zijn leven. Zwaaien en spetteren zal in veel gevallen niet lukken. Wanneer de armen boven het hoofd gestoken worden om te zwaaien, zak je juist dieper weg in het water. Ook kan een drenkeling, door gebrek aan zuurstof vaak niet om hulp roepen. Alle kracht is nodig om boven te blijven en als het lukt, een hapje adem te pakken.
Door de paniek worden ongecontroleerde bewegingen gemaakt die lijken op zwemmen, of in het geval van kinderen zelfs op spelen. Hierdoor is verdrinking vaak ook slecht te herkennen door omstanders.
Werkelijk aantal verdrinkingen veel hoger
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt ons land sinds de jaren negentig jaarlijks tussen de 80 tot 100 verdrinkingen (verdrinkingsdoden als gevolg van een ongeluk door waterrecreatie, zwemmen, watersporten). Zoals te zien is op onderstaande afbeelding neemt het totaal aantal verdrinkingsdoden sinds de jaren 50 sterk af maar stabiliseert het verdrinkingscijfer zich vanaf de jaren 90. Deze sterke afname heeft waarschijnlijk te maken met investeringen in hulpdiensten en reddingscapaciteit. In Nederland is het inmiddels zo dat wanneer je 112 belt, er altijd wel binnen ca. 10 minuten hulpdiensten te plaatste zijn.
Goed bezig zou je zeggen. Echter verdrinken er in Nederland niet rond de 100 mensen, zoals de standaard rapportages van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aangeven, maar tussen de 250 en 300. Dat blijkt uit aanvullende analyses van de CBS-data.
Het verschil wordt veroorzaakt doordat in de jaarlijkse rapportages verdrinkingen door zelfdodingen en vervoersongevallen niet zijn meegeteld. Hierbij gaat het om respectievelijk 42% en 16% van het totale aantal verdrinkingen. Zogeheten accidentele verdrinkingen (bijvoorbeeld baders en zwemmers die omkomen) zijn goed voor 38%. Het totale aantal ligt verder hoger omdat in de standaard jaarrapportages verdrinkingen van niet-inwoners zoals bijvoorbeeld toeristen niet worden meegeteld.