Deskundigheid
De laatste jaren heeft het NIVZ veel kennis opgedaan. Door verschillende pre-scans en risk assessments voor diverse opdrachtgevers bij de kust bij recreatieplassen, hebben we praktisch toe te passen beleidsadviezen en richtlijnen ontwikkeld. Adviezen en richtlijnen ‘die ertoe doen’ om de zwemveiligheid in Nederland te bevorderen en verder te vergroten. Om het aantal verdrinkingsdoden terug te brengen.
Het NIVZ adviseert mede op basis van de internationaal geldende normen van de International Life Saving federation of Europe (ILSE). Mede aan de hand van deze normen adviseren we hoe zwemveiligheid en eventueel het te volgen veiligheidsbeleid verder is aan te scherpen en te verbeteren.
Het NIVZ is verbonden aan de ILSE. Medewerkers van de NIVZ hebben zitting in de Rescue Commission van de ILSE. Zij maken ook deel uit van de internationale werkgroep ‘Risk-assessement en prescan’.
Verder werkt het NIVZ nauw samen met verschillende organisaties, zoals de Blauwe Vlag organisatie, de Nationale Raad Zwemveiligheid, Brandweer Nederland en de eerdergenoemde ILSE. Het NIVZ is de spin in het web van een uitbreidend partnernetwerk met organisaties voor veiligheid en recreatie. NIVZ ontwikkelt zich als autoriteit voor zwemveiligheid bij open water zwemlocaties.
DESKUNDIGE MEDEWERKERS
Het NIVZ werk alleen met goed opgeleide en gecertificeerde medewerkers. Alle riskassessors hebben een opleiding gevolgd onder licentie van de International Life Saving federation of Europe (ILSE). Alle medewerkers hebben (operationele) ervaring opgedaan bij een van de reddingsbrigades in Nederland.
De medewerkers van het NIVZ volgen met regelmaat opleidingen en cursussen om hun deskundigheid te onderhouden en te actualiseren. Twee keer per jaar is er een landelijke NIVZ-bijeenkomst waar best-practices met elkaar worden gedeeld.