Op dinsdag 2 mei is totaal onverwachts onze collega Folkert Hoogslag in zijn slaap overleden.
Folkert Hoogslag is een van de grondleggers van het riskassessment bij zwemlocaties in Nederland.
Geïnitieerd vanuit de International Life Saving federation of Europe (ILSE) en Reddingsbrigade Nederland (KNBRD als full member ILSE) heeft Folkert samen met Dick Baas vanaf 2005 het riskassessment bij zwemlocaties in Nederland geïntroduceerd. Aan de hand van het ILSE model brachten ze de risico’s in kaart en gaven advies om de locatie zo in te richten dat het verdrinkingsrisico wordt geminimaliseerd. Een mooie missie op een belangrijk maatschappelijk thema. Pionierswerk waarvan ook toen al werd gezegd dat het een zekere mate van onafhankelijkheid behoeft. Daarvoor werd het ‘bureau’ Strand Veiligheidskeuring in het leven geroepen. De voorloper van wat nu het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) is.
In al die jaren hebben Folkert en Dick vele collega’s en opdrachtgevers geïnspireerd. Helaas is Dick ons in 2013 ontvallen. Een zwaar verlies, juist ook voor Folkert, die hiermee zijn ‘pioniersmaatje’ verloor. Zonder overigens het bijltje erbij neer te gooien. Met hernieuwde energie en nieuwe ideeën is Folkertzich blijven inzetten voor de ontwikkeling van het riskassessment bij zwemlocaties in Nederland.
Naast het uitvoeren van riskassessments heeft Folkert vele collega’s in binnen- en buitenland opgeleid tot riskassessor. Folkert had zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het niveau van senior tutor. Bijzonder, want daar zijn er maar drie van in Nederland. Folkert kon enthousiast en vol passie lesgeven. Bij terugkomst uit het buitenland kon hij mooi vertellen over zijn ervaringen. Bijvoorbeeld over de verschillende benaderingen ten aanzien van zwemveiligheid. Vaak ging hij samen met Fred Paalvast op pad. Daarbij bleef het niet beperkt tot alleen opleiden. In Noorwegen hebben ze meegedacht over het beheersen van de zwemveiligheidsrisico’s bij de eerste ‘Oslo city-swim’. Daarnaast werd er in alle landen goed de tijd genomen om de lokale keuken te ontdekken. Folkertging geen culinaire uitdaging uit de weg. Dat het daarbij niet allen bij eten bleef hoeft geen betoog.
Vorige week nog, was ik met Folkert op het strand van Hoek van Holland in het kader van een riskassessment. Op de reddingspost hebben we overlegd met de strandmanager en de opdrachtgever van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Op die momenten was Folkert op zijn best. Met kennis en autoriteit uitleg geven over de meerwaarde van het riskassessment. Duidelijk de grenzen aangeven maar met charme om de goede toon in het gesprek te houden. In gesprekken met brandweermensen de verbinding zoeken door zo nu en dan te verwijzen naar zijn politieachtergrond. Folkert had er zin in. Een opdracht om de tanden in te zetten. Met de opening van de directe metrolijn dit jaar wordt het immers ‘Rotterdam-aan-zee’. Hoe gaat dat uitpakken in termen van strand- en zwemveiligheid? Hoek van Holland, daar kon hij mooi naar toe op de fiets en er was echt iets te onderzoeken en te adviseren.
We zullen Folkert niet vergeten. Als mens, als collega en als vriend. Het is voor mij een grote troost dat Folkert zijn zoon Martin al die jaren heeft meegenomen in de ontwikkeling van het ILSE riskassessment in Nederland. Martin werkt nu al een paar jaar bij het NIVZ en is inmiddels een grote meneer bij de ILSE. Samen met Martin, de andere medewerkers en onze riskassessors zullen wij in de nagedachtenis van Folkert ons mooie werk voortzetten.
Vanuit het NIVZ wensen wij zijn kinderen, geliefde, familie, vrienden en andere dierbaren veel kracht toe met het dragen van dit verlies.
Op zaterdag 6 mei wordt in besloten kring afscheid genomen van Folkert.
Correspondentie kunt u richten tot:
Horizon Uitvaartverzorging, t.a.v. fam. Hoogslag Middel Broekweg 5A, 2671 ME Naaldwijk
De nieuwsbrief van het NIVZ verschijnt maximaal vier keer per jaar (eens per kwartaal).
Het NIVZ wil hét toonaangevende instituut zijn voor risico-inventarisatie, advies- en keuringen bij zwemlocaties in Nederland. Het NIVZ bevordert, ontwikkelt en borgt kennis en maatregelen over de fysieke veiligheid rondom zwemlocaties in Nederland. Onze strategie en doelstellingen hebben wij gevat in een aantal thema’s welke in dit document verder staan uitgewerkt.
Download >> NIVZ Meerjarenbeleidsplan 2020-2025 (.PDF 543 Kb)
Het meerjarenbeleidsplan wordt ondersteunt door het NIVZ-bedrijfsplan. In dit basisdocument wordt het NIVZ beschreven aan de hand van een SWOT-analyse en het Business Model Canvas (BMC). Het bedrijfsplan gaat in op de infrastructuur van het NIVZ, het aanbod, de klanten en de financiële uitvoerbaarheid.
Download >> NIVZ Businessplan 2021-2025 (.PDF 553 Kb)